RET

Het zijn niet de problemen zelf

die het ons zo moeilijk maken,

maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken.

Epictetus

Wat is RET

RET staat voor Rational Emotive Training en is ontworpen door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis (1913 – 2007). RET is een krachtige, efficiënte methode gebaseerd op psychotherapie. Met gerichte vraagstelling word je geholpen bewust te worden van jouw onbewuste, belemmerende patronen en gedachten, waarna je deze leert loslaten.

Het uitgangspunt van RET is dat niet de gebeurtenissen emoties oproepen, maar de manier waarop je tegen de gebeurtenissen aankijkt. Of preciezer, de (onbewuste) houding die je daarbij aanneemt. Als je objectief kijkt, zie je dat je geneigd bent gebeurtenissen te interpreteren op basis van jouw automatische programma’s met bijbehorende vooroordelen, generalisaties en conclusies. En de vraag is of die altijd even rationeel zijn?

Het doel van RET is om je bewust te maken van deze onbewuste, irrationele patronen en gedachten, zodat je deze kan veranderen. Op die manier kan je jouw emoties en gedrag beïnvloeden. Wat eerst van buiten jezelf leek te komen en dus moeilijk te veranderen, wordt nu iets binnen jezelf waar je veel meer invloed op kunt uitoefenen.

Wat levert deze stap je op?

  • bewustwording van jouw onbewuste, belemmerende gedachten
  • inzicht in jouw onbewuste patronen die jouw huidige (ongewenste) situatie in stand houden
  • een overzicht van automatische programma’s op jouw harde schijf die losgelaten mogen worden